Repàs d’història

30 maig

Una producció cubana repassa la història del conflicte i reclama els drets dels sahrauís.

Anuncis

Entrevista a Brahim Dahane, president d’ASVDH

21 maig

Salka Embarek (ASVDH) entrevista el president de l’Associació després del seu alliberament de la presó de Salé.Convocatòria d’Observadors

2 maig

Un any més

27 abr.

Nota de premsa de les Nacions Unides (traducció)

El Consell de Seguretat allarga un any la missió de les Nacions Unides al Sàhara Occidental

27 d’abril de 2011 –  El Consell de Seguretat ha allargat un any més el mandat de les Nacions Unides en la tasca de monitoritzar el cessament del foc al Sàhara Occidental i l’organització del referèndum d’autodeterminació per a la gent d’aquest territori.

Les NNUU han estat involucrades en els esforços per trobar una solució al Sàhara Occidental des del 1976, any en què va explotar el conflicte entre Marroc i el Frente Polisario al finalitzar l’administració colonial espanyola.

Marroc presentà un pla d’autonomia. La posició ferma del Frente Polisario és que l’estatut definitiu del terrritori ha de ser decidit en un referèndum d’autodeterminació que inclogui la independència entre les seves opcions.

En la resolució adoptada avui per unanimitat, el Consell ha prorrogat la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) fins el 30 d’abril de 2012 a recomanació del Secretari General Ban-Kimoon.

D’aquesta manera, els quinze membres del Consell han demanat a les diferents parts que  “continuïn mostrant voluntat política i que treballin en un ambient propici per al diàleg amb la finalitat d’entrar en una fase més intensiva i substantiva de negociacions”.

També s’ha acollit amb satisfacció el compromís de les parts a continuar el procés de converses petites i informals en la preparació d’una cinquena ronda de negociacions amb el suport de l’ONU. Se’ls ha convidat a continuar les negociacions “sense condicions prèvies i de bona fe”.

Quan els representants van concloure l’última ronda de converses el mes passat, ambdues parts van continuar rebutjant la proposta de l’altre com a única base per a futures negociacions.

Al mateix temps, ambdues parts van confirmar la voluntat d’explorar nous punts de visió per al procés de negociació incloent nous temes de discussió per trobar una solució justa, duradora i mútuament acceptada.

Com a conseqüència que, a hores d’ara, cap de les parts mostra indicis d’estar en bona disposició de passar a un compromís acceptable, el Secretari General ha inclòs vàries iniciatives al seu informe amb l’esperança que ajudin en el progrés de les negociacions.

Entre les propostes s’especifica la responsabilitat d’ambdues parts en la inclusió dels sahrauís en el debat sobre l’estatut definitiu i l’exercici de la lliure determinació.

Veure el vídeo: “Declaracions de Mhamed Khadad valorant la renovació de la MINURSO